Arkiver

De lyse nætter slutter


Hverdagen, Årets gang.

For nitten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om De lyse nætter slutter, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Allerede i starten af august måned begynder de allerførste små tegn, der tyder på, at sommeren er ved at synge på sit allersidste vers, at vise sig. For eksempel synger småfuglene ikke længere deres skønne morgensang for den opstående sol, mange af de trækfugle, vi har haft glæde af hele sommeren, begynder at drag mod syd og de lyse nætter, hvor vi selv midt på natten har kunnet skimte lys nederst i horisonten, slutter.

At de lyse nætter slutter betyder, at himlen om natten i de næste ni måneders tid vil nå at blive helt mørk, da Solen vil nå under 18 grader under horisonten hver nat samt at vi vil komme til at opleve alle tre former for tusmørke hver aften, før nattemørket for alvor sænker sig, og at vi vil komme til at opleve alle tre former for tusmørke, før dagslyset for alvor sætter ind.

De tre former for tusmørke, der findes, er for øvrigt henholdsvis …

Borgerlig tusmørke … det vil sige det tidsrum, fra solen går ned, til den er 6 grader under horisonten eller skrevet på en anden måde … i den periode, hvor langt de fleste former for udendørs aktiviteter som reglen kan foregå uden brug af kunstig lys, og både horisontlinien samt alle genstande på jorden tydeligt kan ses.

Nautisk tusmørke … det vil sige det tidsrum, hvor solen er fra 6 til 12 grader under horisonten eller skrevet på en anden måde … i den periode, hvor man kan se omridset af alle genstande på jorden, hvorimod horisonten, der hedder kimingen, hvis man befinder sig til søs, er meget vanskelig at skelne.

Astronomisk tusmørke … det vil sige det tidsrum, hvor solen er fra 12 til 18 grader under horisonten eller skrevet på en anden måde … i den periode, hvor man kan se et mere eller mindre kraftigt genskær af Solens lys på himlen.

Den gyldne samt brugbare tommelfingerregel for de lyse nætter i Danmark hedder … at de starter den 5. maj og at de slutter den 8. august, men det kan dog variere lidt alt efter, hvor i landet eller rettere på hvilken breddegrad man befinder sig.