Arkiver

Lidt om marts måned


Hverdagen.

Den tredje af et kalenderårs tolv måneder er marts, der også er den anden af et kalenderårs måneder, der har 31 dage. Marts måned er opkaldt efter den romerske krigsgud Marts, der lige efter Jupiter er den fornemste af de romerske guder.

I det gamle Rom var marts måned årets allerførste måned, hvilket skyldes, at Solen i marts måned går ind i stjernebilledet Vædderen, der jo er dyrekredsens allerførste stjernetegn, men allerede i år 153 før vores tidsregning, da romerne gjorde januar til årets allerførste måned, blev marts måned, der jo indtil da havde været årets allerførste måned, gjort til årets tredje af slagsen.

I Danmark har marts måned været et kalenderårs tredje måned siden starten af det 14. århundrede, men i mange af de omkringliggende lande begyndte et kalenderår med marts måned til langt ind i det 17. århundrede samt nogle steder det 18. århundrede og dermed kan ældre årstalsangivelse afvige med et år.

Marts måned gamle nordiske navn er thormåned eller tordmåned og det kan måske skyldtes, at måneden var opkaldt efter den nordiske krigsgud Thor samt at tord er det gamle nordiske ord for gødning og det var jo lige præcist i marts måned, man begyndte af køre gødning ud på markerne.

Hvis jorden er tjenlig i marts måned, kan man så småt begynde at så de mere hårdføre rodfrugter som for eksempel kålroder, løg samt ræddiker i den så kaldte kålgård. Det vil også være muligt at plante samt pode nye frugttræer og hvis vejret er meget mildt, kan man sidste på måneden så byg.

Ifølge folkeovertroen i der gamle danske bondesamfund, så giver en mild januar måned og en lun februar måned hyppigt en kold marts måned og en tør marts, en våd april og en kold maj give fyldte lader, kældere og høstenge, men selv om marts måned er aldrig så dårlig, vil der dog altid komme ni gode dage i løbet af den.

Ligeledes ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund så hvis januar samt februar er milde vil marts blive kold og tåge i marts måned varsler rimfrost i april måned samt en våd og kølig sommer.

Selvfølgelig findes der også flere varsler for marts måned, for hvis man ser svaler i løbet af marts måned, varsler det en god sommer og høres der torden i løbet af marts måned, kan der forventes sne i løbet af maj måned.