Arkiver

Sankt Valentine


Hverdagen.

Det siges: “At størst af alt er kærligheden” og derfor bringer jeg her et lille udklip af den artikel om Sankt Valentin, jeg skrev for nitten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad …

Sankt Valentins dag klinger rigtigt amerikansk, og det er da også i Amerika, at traditionen med at sende kort samt gaver til den, man holder allermest af, er blevet noget så populær, men for at finde denne skiks oprindelige sande rødder, må man altså helt tilbage til det gamle Romerrige …

Der var en gang en kristen præst og dette er ikke et eventyr, men ifølge legende den sande historie, der hed Valentinus, han levede i Rom omkring år 200 efter Kristi fødsels. Kristendommen var på det tidspunkt strengt forbudt, og det blev sagt, at Valentinus skulle have hjulpet nogle kristne mennesker med at flygte fra fængslerne, for han trodsede modigt de romerske love også i helt andre sammenhæng, for Kejser Cladius den Anden havde nemlig forbudt ægteskab imellem unge mennesker, da han mente, at mænd, der levede alene, var meget bedre soldater end mænd, der var gift, og der var hårdt brug for mange tapre samt stærke soldater i hans meget store hær.

Valentinus satte dog kærligheden meget højre end krigsmagten og han viede derfor i al hemmelighed de elskende unge par. Dette blev desværre opdaget, hvorefter Valentinus blev dømt til både stening og halshugning.

Valentinus overlevede åbenbart steningen, for der fortælles en legende om hans gøremål i fængslet, hvor han afventede sin endelige henrettelse. Hans fangevogteren havde en ung blind datter, som Valentinus gerne ville hjælpe. Præsten og den unge pige bad derfor hver dag sammen i dybeste hemmelighed til Gud, om at pigen måtte få sit syn tilbage og miraklet skete rent faktisk !!!

For pigen fik sit syn tilbage, men om det skyldtes de mange indtrængende bønner til Gud eller en spirende forelskelse til Valentinus eller noget helt tredje, det fortæller historien altså ikke noget om.

På dagen, hvor halshugningen skulle finde sted, det vil sige den 14. februar i år 270, sendte Valentinus blomster til pigen. Disse blomster var vedlagt et kort, der blot var underskrevet med “Din Valentin”. Dette kort var altså det allerførste Valentinskort.

Ifølge en udlægning af denne legende, bestod blomsterbuketten af krokus og det var først, da pigen holdt de stærkt farvede blomster op foran sine øjne, at hun fik sit syn tilbage. En anden version går ud på, at Valentinus sendte pigen en buket violer og det fortælles, at et stærkt lysskær, fyldte rummet, da pigen udbrød: “Jeg kan se !”.

I alle tilfælde blev Valentinus ophøjet til helgen omkring 200 år senere i år 496, da kristendommen havde slået helt igennem, og den 14. februar blev til en helligdag. Man kan jo så mene, at Valentinus mange modige handlinger under romernes tyranni, burde have været grund nok til at udpege hans dødsdag til helligdag, men sagen var meget mere komplicere end det. For i det antikke Rom var den 15. februar altså dagen efter Sankt Valentin fra meget gammel tid en stor festdag, der var kaldt Lupercalia. På denne dag blev en ged ofret af to unge mænd, der indsmurte i offerblodet, sprang rundt på Palatinerhøjen kun iklædt skørter, der var fremstillet af gedeskind, og de unge kvinder, der ønskede at blive gravide, blev pisket med strimler, der ligeledes var fremstillet af gedeskind.

Man fejrede også gudinden Lupercus på en helt speciel måde, for i en urne lagde man små lapper med de unge pigers navn på. Alle de unge drenge skulle så trække en lap og på den måde “parredes” de unge som ægtefolk i et helt år. Et helt sikkert meget spændende kærligheds lotteri.

Lupercalias festligheder og frugtbarhedsritualer var imidlertid alt for stærke for den kristne myndighed, men folket ville meget nødigt slippe dem helt og et totalforbud var derfor helt umuligt. Der var tydeligvis et meget stort behov for en forårsfest, så som sagt så gjort, helligdagen blev flyttet en dag tilbage og det blev tilladt at fejre både foråret samt kærligheden til minde om den hellige Sankt Valentinus.

Præsterne foreslog, at man i stedet skulle lægge papirlapper med navne på helgener i urnen. De unge mennesker skulle så trække hver sin helgen samt forsøge at leve efter hans eller hendes overbevisning året ud. Denne nye skik blev af helt forståelige grunde ikke særlig populær, for de unge mennesker forsatte med at skrive deres eget navn på papirlapperne samt give dem til hinanden i stedet for. Traditionen levede videre i Europa samt blandede sig med de urgamle tanker omkring foråret og forelskelse.

I det gamle engelske bondesamfund troede man nemlig, at den 14.februar var den dag, hvor fuglene begyndte at parre sig, og ifølge den gamle engelske folkeovertro blev en ung kvinde gift med den mand, hun så allerførst på Sankt Valentin dagen.

Det var også i England, at det først blev almindeligt med at sende kort med kærlighedserklæringer den 14. februar. Det ældste bevarede Valentinskort er fra år cirka 1400 og det findes på British Museum. I meget lang tid var Valentinskortene altid håndskrevet, men i begyndelsen af 1800-tallet sammen med bedre muligheder for trykning, blev de masseproducere kort mere og mere almindelige. For de meget sippede victorianere i datids England var det en moralsk korakt og helt passende måde, at udtrykke sin kærlighed på over for en person af det modsatte køn.

Engelske udvandrere tog denne Valentinsskik med sig til Amerika, hvor meget driftige kortfabrikanter i begyndelsen af 1900-tallet havde held med at udnytte Valentines Dag til fulde. Blomsterbutikkerne, chokoladebutikkerne samt konditorierne var heller ikke sene til at følge efter og da slet ikke efter at Miss Esther Howland havde indført traditionen officielt.

Herhjemme prøvede bagerne, blomsterbutikkerne, konditoerne med mere at indføre Sankt Valentin stikken i midten af 1950-erne dog uden større held, for det var først i midten af 1990-erne, skikken så småt begyndte at vinde fodfæste i den yngre del af befolkningen.

Hvad der er sandt eller ikke er sandt i alle disse legender og myter omkring Valentinsdagen, er meget svært at vide. Måske er der helt enkelt bare tale om en skøn blanding af begge dele. Et sandt sammensurium af hedensk tilsnit, religiøse højtider og moderne handel, krydret med gammel folkeovertro og almindelig forårsberuselse, men uden tvivl er den helt røde tråd kærlighedens budskab igennem mere end 2000 år.

Og her i begyndelsen af det tredje årtusinde er kærligheden stadigvæk en lige så stærk en kraft som den var det i det tredje århundrede.

Tanken om at man denne ene dag om året kan vove sig frem samt erklære sin kærlighed tiltrækker rigtigt mange. For får man et afslag, er der jo ingen skade sket, for man har jo blot deltaget i en helt uskyldig gammel tradition.

Så se nu at komme på posthuset efter et frimærke til dit håndskrevet Sankt Valentinskort eller hvorfor ikke i disse moderne tider, sende dine kærlighedserklæringer per e-mail, Facebook, Instagram, mms, MySpace, sms, Twitter eller YouTube ?