Arkiver

Vintersolhverv


Hverdagen.

For femten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Vintersolhverv, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

For en gangs skyld har jeg dog rettet i indlægget, før det blev postet, så det er de aktuelle oplysninger, man finder i det.

🙂

I dag er det Vintersolhverv og dermed at det årets allerkorteste dag, for de kommer simpelthen ikke i en mindre størrelse, hvis man altså tæller dem i timer, minutter og sekunder eller skrevet på en anden måde så er det i dag, det er er Vintersolhverv.

Hvilket betyder, at det er i dag, at Solen passerer sit laveste punkt langs sin bane på himlen og står over den Sydlige Vendekreds, hvilket helt præcist skete klokken tre minutter over midnat efter dansk tid. Det betyder også, at vi i dag har årets allerkorteste dag, der efterfølger samt bliver efterfulgt af årets to allerlængste nætter.

Så skulle man jo tro, at det var ensbetydende med, at det samtidig var dagen med den allertidligste solnedgang og den allerseneste solopgang, men sådant er det altså bare ikke. I Danmark havde vi i år den allertidligste solnedgang den 14. december, hvor Solen gik ned klokken 15:36, og årets allerseneste solopgang skal vi helt frem til 29. december for at finde, hvor Solen står op klokken 08:39.

Kort fortalt så er dagen i dag, hvor Solen står op her i Roskilde klokken 8:41 og går ned igen klokken 15:38, med sine i alt 7 timer og 3 minutter året allerkorteste dag, i hvert fald hvis man tæller ud fra, hvor længe vi kan nyde Solens livsgivende varme skråler, hvis den vel og bemærket får lov til at bryde igennem det nedbørstunge skydækket i dag.

Det vil også sige, at fra i morgen af går det igen mod den lysere og varmere tid, da dagene fra og med i morgen vil tiltage med cirka tre minutter og 20 sekunder per dag, indtil vi når den 21. juni 2015, der er Sommersolhverv og derfor begynder det allerede dagen efter igen at gå i den forkerte retning mod den mørkere og koldere tid.