Arkiver

Tredje juledag


Hverdagen.

For tretten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om tredje juledag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det den 27. december og dermed er vi nået til årets femtesidste dag samt tredje juledage, der også bliver kaldt for tredje dag jul samt Johannes Evangelists dag, da den er officiel mindedag for evangelisten Johannes, der ifølge legende var den eneste af evangelisterne, der ikke led martyrdøden, men derimod fik han omkring år 101 lov til at forlade denne på en naturlig måde.

I det gamle danske bondesamfund var der på tredje juledag lige som på samtlige af året øvrige dage en del daglige gøremål, der nødvendigvis bare skulle udføres og tredje juledag var en helligdag indtil reformation i 1770. Så om eftermiddagen samt om aftenen kunne man for eksempel gå til de så kaldte pigegilder, hvor landsbyen piger arrangerede en fest for landsbyens unge karle.

Til disse pigegilde kunne en pige tillade sig at byde en karl op til dans, uden at hun dermed mistede sin anseelse samt efterfølgende blev betrækket som let tilgængelig.

På tredje juledag var det lige som de øvrige juledage i en vid udstrækning forbudt at udfører nyttige samt praktiske opgaver altså ud over de så absolutte allermest nødvendige af slagsen så som for eksempel at fodre husdyrene. End videre skulle man passe på, at man ikke kom til kaste eller på anden måde bringe halm ud af huset, da det varslede ulykke.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med tredje juledag ud over at sådant som vejret er tredje juledag vil det også blive i det næste år tredje måned.