Arkiver

Halloween


Hverdagen.

For ti år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Halloween, som jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Uhyggen er ved at sænke sig for i aften er det Halloween.

I morgen den første november er det Halloween eller på gammelt dansk Alle Helgenes Dag, og dermed er det om aften den sidste dag i oktober – altså i aften, at vi kan fejre Halloween-aften.

Selv om året har 365 dage og skudår har 366 dage, og hver eneste af disse dage har navn efter en bestemt helgen, er der langt fra dage nok til, at alle helgenerne kan få en dag helt for sig selv.

Allerede da den kristne kirke kun var nogle ganske få århundreder gammel, begyndte der at blive helgentrængsel, så omkring år 610 efter Kristi fødsel indførte pave Bonifacius den tredje en helt speciel højtid nemmelig Alle Helgens Dag. På denne dag skulle man mindes alle de mange hellige mænd og kvinder, som ikke havde fået en helt personlig dag i den officielle kalender.

Overgangen fra oktober til november markerede vinterårets kommen, og mange steder var der skiftedag for tyende. Samtidig besluttede man sig for, hvem der skulle have bytyren i den forstående vinter, og der blev holdt alle helgensgilder rundt omkring i landsbyerne. Om natten ved Halloween lod man sig spå og de unge spillede forskellige spil for at finde ud af hvem, der blev deres tilkommende.

Ved indførelsen af den danske helligdagsreform den 20. oktober 1770 afstraffede Johan Friedrich Struensen dagen som officiel helligdag og han henlagde den til den første søndag i november, senere blev det så ændret til den første november.

Ifølge den gamle danske folkeovertro er alle hekse, genfærd og mørkets øvrige kræfter løs denne ene aften hvert eneste år.

En irsk legende fortæller om Jack, en mand hvis skæbne var, at han i al evighed skulle går rundt i hele verden med sin lysende græskarlygte i hånden. Det er grunden til, at vi den dag i dag fremstiller lygter af udhulede græskar, i gamle dage blev de dog fremstillet af roer.

Ordet Halloween er engelsk og kommer af All hallows eeven, det vil sige alle helgenenes aften. Halloween er en meget gammel højtid i England. Allerede for flere århundrede siden troede kelterne, at ånderne og spøgelserne var allermest aktive denne ene nat hver år.

Halloween fejres især i de engelsktalende lande ved, at børnene klæder sig ud og gå rundt til alle nabohusene og beder eller rettere tigger om søde sager: "trick or treat", hvilket kan oversættes til "slik eller ballade", for ellers vil de lave ballade, ganske som børnene gør herhjemme til Fastelavn. De fleste steder er husene smukt udsmykket, og rundt omkring står der sjovt udskårne græskar i form af spøgelsefjæs for at holde alt det uhyggelige lidt på afstand.

Og med dette herlige billed …

2009/10/31/001.jpg

… af de tre små søde keramik spøgelser, som min Skat og jeg købte, da vi var på Halloween besøg i Tivoli i midten af denne måned, vil jeg ønske alle en Happy Halloween uanset, om I fejrer den eller ej.