Arkiver

Kvadratrodsdag


Hverdagen.

Der er så mange forskellige mærkedage i løbet af et år, at man vel efterhåndens synes, at der ikke rigtigt er plads til flere og dog … hvis det er en sjov en som den i dag … så har vi det i hvert fald efter min mening.

For i dag er det ikke bare tirsdag, det er også den tredje kvadratrodsdag i dette århundrende. Helt præcist hedde dagen i dag internationalt kvadratrodsdag ( på engelsk Square Root Day ).

Kvadratrodsdage er de datoer, hvor dag og måned begge er kvadratroden af de sidste to tal i året. Så dagen i dag er altså en vaskeægte kvadratrodsdag, for hvis man gange 3 med 3 får man 9, som dermed er kvadrattallet for 3. Man kan også skrive det som tre i anden er lig med ni.

Fænomenet blev opdaget den 9. september 1981, det vil sige den 09.09.81, der også var en kvadratrodsdag, af kørelæreren Ron Gordon, der er en matematikentusiast fra Californien. Siden har han gjort nedtælling til datoerne internationalt kendte, mens det i dag mest er hans datter, der hedder Rachel, som står for markedsføringen.

Den først kvadratrodsdag i dette århundrede var den 01.01.01, den anden var den 02.02.04 og det næsten er den 04.04.16, så følger den 05.05.25 og så videre der ud af.